SLIDER

KIINTEIDEN SOPPA

Me aloitettiin kiinteiden maistelu Mean kanssa aika heti sen jälkeen kun Mea täytti neljä kuukautta. Muuten meillä ei ollut mitenkään kiire, mutta monet lääkärit suosittelivat aloittamaan ajoissa allergiataustojen vuoksi. Näin meillä olisi hyvin aikaa edetä todella rauhallisesti ja nähtäisiin varmasti mitkä ruoka-aineet sopii ja mitkä mahdollisesti eivät.

Me aloitettiin luumulla, vaikka yleensä suositellaan jotain suolaista, ettei makeat ala "liikaa maistumaan" ja suolaiset ei sitten ollenkaan. Mealla oli kuitenkin maha aika kovalla juuri kun oli aika aloitella ja siksi aloitettiin luumulla. Suu aukesi kuin pienellä linnunpoikasella ja luumu näytti maistuvan ihan hyvin. Seuraaviksi mauiksi olin tehnyt itse bataattia ja kesäkurpitsaa. Mentiin maku kerrallaan todella rauhallisesti, syötiin varmaan aina melkein viikko yhtä makua ennen uutta. Aika pitkälle päästiin kunnes sitten siitä kivasta puuhasta tuli uusi huolen ja stressin aihe: yksi ruoka-aine toisensa jälkeen alkoi kaatua. Siihen mennessä oli sopinut luumu, bataatti, kesäkurpitsa, päärynä, persikka, maissi, mango ja porkkana. Sitten uskallettiin aloittaa pikkuhiljaa viljat. Heti tuli seinä vastaan, koska kaura ei käynyt. Mea itki yöt mahaansa, ilmavaivoja oli todella paljon ja ne tekivät selkeästi kipeää. Jätettiin kaura tauolle ja hetki syötiin vai tuttuja ja turvallisia. Sitten kokeiltiin ohraa - ei, ei sopinut sekään. Sen jälkeen tuntui, ettei enää tututkaan ruoka-aineet sopineet vaan esim. bataatti pisti myös mahan aivan sekaisin ja porkkana teki pieniä iho-oireita, jotka onneksi saatiin vielä Mealle määrätyillä rasvoilla hoidettua. Päätettiin jättää viljat kokonaan tauolle ja hetken päästä kokeiltiin lihoja. Aloitettiin kanalla, koska se yleisesti sopii. No, se ei sopinut meille. Palattiin hedelmiin ja kasviksiin, kokeiltiin omenaa - ei. Sitten varattiin aika lääkärille, koska Mean maha meni todella sekaisin ja ilmavaivat tekivät jo päivistäkin hankalia ja tyttö oli todella itkuinen. Lääkärin kanssa tultiin siihen lopputulokseen, että alkuvuoden antibioottikuuri ja viljat ovat saaneet Mean suoliston "hälytystilaan". Viljojen jälkeen kaikki oli mennyt pieleen. Aloitin lääkärin suosituksesta viljattoman ja vältin niitä ruoka-aineita Mealle mitkä tekivät selkeästi oireita. Syötiin lähinnä luumua, maissia, kesäkurpitsaa, päärynää ja mangoa. Hetken päästä saatiin puuroiksi riisipuuri ja hirssipuuro. Tuntuipa muuten suorastaan lottovoitolta!

Pikkuhiljaa saatiin tilanteeseen jonkinlainen tasapaino. Kauan siinä kesti, mutta maha ja suolisto saatiin kuntoon. Yksi ruoka-aine kerrallaan saatiin myös ruokavalioon uusia juttuja. Välillä olin todella huolissani siitä, että Mea joutuin syömään todella yksitoikkoisesti kun ystävien saman ikäiset söivät äitien itse tekemiä kokkauksia pastasta, erilaisista lihoista, kaurakermasta ja monipuolisista kasviksista. Ja mea söi mun tekemää maissisosetta ja jälkkäriksi luumua, ettei ruoka olisi niin yksitoikkoista. Tuli jotenkin väkisin hieman paha mieli, vaikka tiesin että kaikki oli vain Mean parhaaksi ja on olemassa paljon allergisempiakin tapauksia. Harmitti Mean puolesta. Monet vakuuttelivat, että kyllä se siitä, mutta vajosin hetkittäin epätoivoon kaiken sen maitoallergia hässäkän jälkeen. Olisi kuitenkin pitänyt uskoa muita, sillä nyt tilanne on aivan toinen kuin vaikka kuukausi pari sitten!


Tällä hetkellä Mea syö todella monipuolisesti. Paljon kasviksia ja hedelmiä. Kanaa, possua, nautaa, poroa ja uutena seuraavaksi tulossa kalkkuna ja luotto on kova, että sekin sopii. Puuroina menee edelleen vain hirssi ja riisi, mutta edes ne! Mie pystyn syömään vehnää ja hieman ruista ja ohraa ilman, että Mean maha menee kipeäksi. Ja mikä parasta: Mea voi itsekin syödä jo vehnää ja makaronit sellaisenaan ovatkin tällä hetkellä paras juttu. Kauraa en ole uskaltanut kokeilla vielä ja lääkärikin sanoi, ettei sen kanssa ole kiire. Katsotaan sitä sitten jonkin ajan kuluttua, kaikki aikanaan. :)

Me syödään osittain itsetekemää ja osittain kaupan pilttejä. En näe kummassakaan vaihtoehdossa mitään vikaa. Pilttien kanssa saa vaan olla melko tarkkana, sillä esimerkiksi yksi valmissose on nimeltään "mustikkainen" ja se sisältää mustikkaa enemmän OMENAA. Se ei vielä sovi esimerkiksi meille ja sitä on todella monessa valmissoseessa todella paljon. Monissa on myös maitojauhetta tai maitoproteiinia. Siis jo niissä, joita saisi olevinaan syöttää ennen sitä 10kk kun hapanmaitotuotteita saisi muuten alkaa testaamaan. Ja nyt 8kk > valmisruuissa on monissa maitoa ja "saattaa sisältää kanamunaa". Eli tarkkana saa olla! Mutta onpa tässä onneksi pian 9kk ajan oppinut syynäämään tuoteselosteet kahteen ellei kolmeen kertaan tarkasti läpi! Menee rutiinilla. ;)

Sellainen on ollut meidän matka kiinteiden kanssa tähän mennessä! Melkoinen soppa ellen sanoisi, mutta kaikesta selviää. Onneksi Mea on melkolailla kaikkiruokainen ja tykkää syömisestä, eli sen suhteen ole ongelmaa! :) Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia kiinteiden aloitusesta? Onko tullut ylläreitä? Kiinnostaisiko teitä kuulla mun ajatuksia soseilusta ja sormiruokailusta? 

Enni
Instagram: enniheidi
Facebook: klik

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Mustavalkoisen värikästä • Theme by Maira G.