SLIDER

Allergia pienellä vauvalla?

En nyt oikeastaan edes tiedä, mistä alkaisin. Lasten kanssa jo kuusi vuotta töitä tehneenä osasin kyllä odottaa, ettei lasten kanssa kaikki suju aina niin kuin "strömsössä" ja kaikenlaista voi sattua ja tapahtua sen kaiken ihanan hulinan keskellä, mutta ei sitä silti koskaan ole täysin tietoinen kaikesta. Kaikesta mitä VOI sattua. Toki pieni vastasyntynyt vauva on täysin eri asia, kuin jo vaikka 9 kuukauden tai vuoden ikäinen, mutta silti olisin olettanut, että jollain lailla tiedän, mitä tuleman pitää. Ja varmaan olisin tiennytkin, jos kaikki olisi mennyt niin sanotusti perinteisen kaavan mukaan. Mutta kun ei - kaikki ei aina mene niinkuin oli ajatellut tai toivonut.


Meillä on maailman kaikkeuden ihanin ja rakkain lapsi. En vaihtaisi hetkeäkään pois siitä, mitä olen saanut tuon pienen aarteeni kanssa kokea. Paitsi jos saisin ottaa pois kaikki hänen kipunsa ja vaivansa. Kaikki alkoi konkretisoitua joskus Mean ollessa noin kuukauden ikäinen. Jo aiemmin tyttö oli ollut todella itkuinen ja kiukkuinen. Painokaan ei meinannut nousta, vaikka tyttö oli rinnalla todella paljon. Yöt meni vaikeroiden ja itkien, tyttö nukkui alun hyvien öiden jälkeen yhä vain levottomammin ja nukuttaminen saattoi kestää monta tuntia, sillä Mea heräsi heti uneen päästyään vaikeroimaan mahaansa. Aloin pikkuhiljaa epäilemään maitoallergiaa, sillä Mean ihokin muuttui taipeista todella punottavaksi, kuivui monesta paikkaa ja selkeästi kutisi. Mikon puolelta on taipumusta monille allergioille, joten tottakai epäilyt heräsivät heti. Jätin omatoimisesti maidon kokonaan pois ruokavaliostani ja tyttö muuttui kahden viikon aikana huomattavasti. Itkuisuus väheni ja ihokin parani jonkin verran. Sitten jätin pois vielä kananmunan ja iho parani lähes kokonaan. Neuvolassa meitä uskottiin heti, mutta lääkärit väittivät vain koliikiksi, sillä "maito ei voi vaikuttaa lapseen äidinmaidon kautta, sitä menee niin vähän..." Olin osannut odottaa lääkäreiden nuivaa vastaanottoa, sillä allergialasten tukiryhmässä mua oltiin varoiteltu asiasta. Yksi lääkäri suorastaan määräsi, että otan maidon takaisin ruokavaliooni. Tein työtä käskettyä ja tyttö alkoi taas suorastaan huutaa mahaansa päivin ja öin. Mun mielestä reaktio oli melkoisen selvä ja jätin taas maidon ja kananmunan pois ruokavaliostani, sanoi kuka mitä tahansa. Muutos oli jälleen selkeä.

Vihdoin koitti 4kk neuvolalääkäri. Olin päättänyt, että tämä lääkäri tulee uskomaan mua. Olin pitänyt ruokapäiväkirjaa, kirjoittanut ylös havaitsemiani oireita, kirjoittanut lapulle mitä aion sanoa, etten vain unohtaisi mitään. Olin päättänyt, että tämä lääkäri antaa meille lähetteen lastenpolille tutkimuksiin ja piste. Kun päästiin huoneeseen, aloin suorastaan paasaamaan asiani ulos. Puhuin, puhuin ja puhuin antamatta lääkärille puheenvuoroa. Välillä hän kerkesi johonkin väliin kysyä jotain ja vastasin, mutta jatkoin omaa tarinaani. Kun olin valmis, olimme kaikki hiljaa ja lääkäri sanoi "laitan teille tästä lähetteen lastenpolille". KIITOS.

Kutsu mahdolliseen maitoaltistukseen lastenpolille tuli. Me ollaan nyt 1.helmikuuta menossa tutkimaan tätä asiaa ja mua jännittää aivan kamalasti. Jännittää, miten Mea jaksaa tuon tutkimuksen, missä sitä maitoa (korviketta) juotetaan suoraan pullosta ja katsotaan, miten tuon pienen ihmisen elimistö reagoi... Ja jos reagoi, niin ne kivut tulee kuitenkin kestämään taas useamman päivän. Säälittää katsoa, jos toista sattuu. Pieni osa miusta uskoo vielä, että Mea ei olis maidolle allerginen tai ainakin jo tässä vaiheessa sietäisi sitä paremmin. Suuri osa miusta on kuitenkin aika varma, että tuomio on allergia ja Mea ei pysty ainakaan muutamaan vuoteen käyttämään maitotuotteita eikä ehkä myöskään sitä kananmunaa. Onneksi näin pienenä alkanut maitoallergia kuitenkin usein väistyy ennen kouluikää - toivotaan, että mikäli meillä allergia todetaan, niin siitä päästäisiin kuitenkin mahdollisimman pian myös eroon! :)


Mutta tässäpä pientä "avautumista" meidän hieman kivikkoisesta alusta. Muuten meillä menee onneksi nyt todella hyvin, mitä nyt yöt on edelleen tosi katkonaisia millon mistäkin syystä, mutta yritän tuudittautua siihen ajatukseen, että kuuluu asiaan ja menee ohi, joskus?

Onko teillä jollain kenties jakaa kokemuksia maitoallergiasta tai sen epäilystä pienellä vauvalla? Kokemuksia saa jakaa, vertaistuki on parasta! 

Enni
Instagram & Snapchat: enniheidi
Facebook: klik 

8 kommenttia

 1. Mulla itsellä on allergiatausta, ollut jo pienestä asti. Meitä on kolme lasta ja kaikki ollaan oltu enemmän ja vähemmän kipeitä vauvana. Äidin kertoman mukaan ollaan vauvaikä huudettu ja rampattu lääkärissä... Äiti imetti meitä kaikkia, mutta joutui muuttamaan omaa ruokavaliotaan meidän lasten oireiden mukaan. Kaikille tuli sitten allergia "tuomioksi" maito, kananmuna ja kotimaiset viljat. Ja sen jälkeen tietty helpotti, kun tiesi mistä on kyse. Kotimaisten viljojen allergia hävis kaikilta oikeestaan jo tosi pienenä, maito kaikilta sitten ennen kouluikää ja meistä nuorimmalta lähti myös kananmuna ennen kouluikää, mutta mulle ja isoveljelle kananmuna jäi. Lopulta meistä tuli ihan normaaleja aikuisia, että sinänsä ei huolta ollut vaikka muutaman mutkan kautta tultiinkin. Oon toki jo tottunut asiaan 20 vuoden aikana, mutta en koe kananmuna-allergiaa mitenkään hankalaksi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi onpa harmi, että teilläkin menty ns. hankalimman kautta... Mua vielä nuo viljat Mean kohdalla mietityttää mut saas nähdä - toivon ettei olis! Kyllä nykyään on aika helppoo olla esim. just maidottomalla ja munattomalla niinkun oon ollu. On niin paljon vaihtoehtoja et on tehty helpoksi. Ja totta, kaikkeen tottuu! Meillä siis miehen puolelta on tosi paljon näitä allergiataustoja.. :(

   Poista
 2. Meillä myös maitoallerginen poika. Korvikkeella ollaan, ja alkoi oireilla joskus 2kk iässä, sinne asti oli itse rauhallisuus. Meillä ei iho reagoinut mutta suolisto kyllä, maha oli kauhean kipeä ja sitä itkettiin pitkät illat ja puhistiin yöt eikä kakkaa kuulunut. Kävin ihan päivystyksessä pojan kanssa yhtenä perjantai-iltana ja sieltä saatiin heti lähete, mutta koko hommassa kesti tuhottoman kauan ja nyt kun poika on kohta 6kk niin vasta ollaan saatu resepti ja Kelan korvaavuus erityiskorvikkeeseen. PKSSK:ssa käytiin allergiatesteissä osastolla ja oireet tuli vasta kotona. Todella turhauttavaa oli kyllä odotella ja seurata kun pienellä on paha olla. Nyt on helpottanut kovasti, poika on ihan oma iloinen itsensä ja joudutaan vaan soseista ja ruoista vahtaamaan ettei ole maitoa missään muodossa. Eikä meillä kummallakaan vanhemmista ole mitään allergioita :/ tsemppiä kovasti, tiedän mitä käytte läpi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Meilläkin alko tosiaan oireilla jo tosi pienenä mut mie NIIIIIIIIIIIIIIN toivon, että ois vaikka menny jo ohi.. en tiiä onko aivan turha toivo mut yritän nyt viimeseen asti toivoo, et näin ois käynyt...
   Luulen kans, et meille tulee oireet vasta kotona, koska kyllähän iho-oireilla ainakin kestää.. Mut suolisto-oireet Mealle tulee joskus aika nopeesti. Kauanko teilä kesti sitten et altistuksen jälkeen helpotti? Toi on muuten hassua miten monissa valmissoseissa on maitoa! Et joutuu tosiaan kyttäämään..

   Kiitos tsempeistä <3

   Poista
  2. Meillä tilanne helpotti noin viikossa altistuksen jälkeen ja "tavallista" korviketta sai altistuksen aikana muistaakseni neljänä päivänä, maha meni lopulta jälleen kipeeksi ja pojalla oli jatkuva vesiripuli. Niillä oireilla meillä allergia sitten todettiin. Muistan niin koko ruljanssin, meillä tilanne oli jo tasaantunut ennen testejä ja itsekin kotona diagnosoin maitoallergian (meidän siis piti jo kotona testata kertaalleen tavallista korviketta) ja kyllä ärsytti ja suretti vielä viedä poika taas kiusattavaksi. Ja vielä maksaa pitkä penni siitä lystistä :D miekin mennessäni vielä elättelin toivoa että vatsa jo sietäisi maitoa. Mutta onneksi nää ei oo todennäköisesti loppuelämän allergioita :)

   Poista
  3. Joo! :) tuntuu kyllä pahalta kiusata toista ihan tieten tahtoen mutta eipä nää muuten selviä.. ahdistaa kyllä jo valmiiksi.

   Poista
 3. Mulla on itsellä maitoallergia, tosin siedän maitoa kyllä jonkin verran ja sitten on miljoona muutakin allergiaa. Nyt mulla on 2kk nuorempi tyttö kuin sinulla ja innolla odotan mitä kaikkia allergioita meidän neiti saa.. :D Mulle on pienenä syötetty suurinpiirtein vaan 10 ruoka-ainetta kerralla kun on selvitelty, että mille oikeen oon allerginen.. Meidänkin neidillä on nyt ollu vatsavaivoja, mutta en kyllä oikeen osaa sanoo onko selvästi saanu maidosta reaktiota. Poskissa on ihottumaa, mutta en tiiä onko se vaan kuivaa ihoa vai allergista reaktiota. Nähtäväksi jää, mitä käy kun nyt alotellaan kiinteitä. Mutta tsemppiä tosi paljon sinne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi eiii! Toivotaan, ettei pikkuinen peri sulta allergioita <3 Meillä näyttää tulevan kaikki tuolta iskän puolelta... Ite oon vaan monille hedelmille mut ei oo ainakaan soseiden muodossa vielä hedelmät aiheuttanu Mealle mitään :)
   Tuo on kyllä tosi hankalaa selvittää, että mistä mikäkin tulee jos tulee.. ihan loputon suo! Meillä on myös atooppinen iho joka tulee sekä multa että Mikolta, mutta reagoi kyllä sillon aiemmin ainakin voimakkaammin heti jos käytin maitoa/kananmunaa..

   Kiitos tsempeistä <3

   Poista

© Mustavalkoisen värikästä • Theme by Maira G.